Parket patronen Meyerinck paneel

Parket patronen – ken jij alle verschillende soorten?

Welkom in de wereld van parket patronen, ken jij ze allemaal? Laat je jouw interieur transformeren met een parket patroon van het Vloerenhuis? In deze blog leggen we graag uit welke parket patronen er zijn, waar je op moet letten, parket patronen in combinatie met vloerverwarming en als laatste de beschikbare houtsoorten.

Welke parket patronen zijn er?

De titel zegt het al, welke parket patronen zijn er nu precies? Iedereen is over het algemeen bekend met het Visgraat patroon. De Hongaarse punt, minstens zo populair, is al wat minder bekend maar de naam komt iedereen wel bekend voor. Beide patronen hebben een rijke historie. Zowel de Visgraat en Hongaarse punt werd veelvoudig gelegd in grote landhuizen en kastelen. Niet voor niets associëren we het vandaag de dag nog steeds met een stijlvolle luxe uitstraling. Beide vloeren spelen met de ruimte en creëren een opvallend patroon dat de aandacht trekt.

Naast de visgraat en Hongaarse punt is er nog veel meer beschikbaar. In deze blog hebben we een opsomming gemaakt van de belangrijkste patronen, deze vind je hieronder terug:

 1. Weense punt
 2. Molenwiek
 3. Versailles-patroon
 4. Wildverband
 5. Mozaïekpatroon
 6. Carreaux
 7. Elleboog visgraat
 8. Visgraat
 9. Holland patroon
 10. Carreaux met molenwiek
 11. Meyerinck
 12. Diagonaal Blokpaneel
 13. Kubuspatroon
 14. Hongaarse punt
 15. Mensionwave (vlechtpatroon)

Waar moet je op letten voor het uitkiezen van een parket patroon?

Bij het uitkiezen van een parket patroon zijn er verschillende belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Hier zijn enkele punten waarop je moet letten:

 1. Ruimtelijke Overwegingen:
  • Grootte van de Ruimte: overweeg de afmetingen van de ruimte waarin het parket wordt gelegd. Grote patronen kunnen goed werken in ruime kamers, terwijl kleinere patronen geschikt zijn voor compactere ruimtes.
  • Lichtinval: Houd rekening met de hoeveelheid natuurlijk licht in de ruimte. Lichtere vloeren en grotere patronen kunnen een ruimte groter en lichter doen lijken.
 2. Stijl en Interieur:
  • Persoonlijke Smaak: Kies een patroon dat aansluit bij jouw persoonlijke smaak en de algehele stijl van je interieur. Er zijn klassieke, moderne, eclectische en andere stijlen beschikbaar. Je kan juist ook met een klassiek patroon zoals een visgraat, een moderne feeling creëren door te kiezen voor een lichte kleur in een groter formaat in tegenstelling tot een kleiner formaat dat naturel geolied is.
  • Bestaande Elementen: Bedenk hoe het gekozen patroon past bij andere elementen in de ruimte, zoals meubels, wandbekleding en accessoires.
 3. Onderhoud en Duurzaamheid:
  • Duurzaamheid: overweeg de duurzaamheid van het gekozen patroon in combinatie met de houtsoort en hoe goed het bestand is tegen slijtage en krassen.
  • Onderhoud: Denk na over het onderhoud dat nodig is voor het gekozen patroon. Sommige patronen vereisen mogelijk meer zorg dan andere.
 4. Installatie en Vaardigheid:
  • Installatiecomplexiteit: Realiseer je dat sommige patronen, zoals visgraat of mozaïek, complexere installatievereisten hebben. Zorg ervoor dat de gekozen vloer aansluit bij de vaardigheden van de installateur, in dit geval het Vloerenhuis Amsterdam. Wij beschikken over de kennis en kunde om dergelijke vloeren te leggen.
  • Professionele Installatie: laat het leggen over aan een proffesional zoals het Vloerenhuis Amsterdam om ervoor te zorgen dat het patroon correct wordt geplaatst.
 5. Klimaat en Omgeving:
  • Vochtigheid: Controleer de vochtigheidsniveaus in de ruimte, aangezien sommige houtsoorten gevoeliger zijn voor schommelingen in vochtigheid.
  • Verwarmingssystemen: Als je vloerverwarming hebt, zorg er dan voor dat het gekozen patroon geschikt is voor dit type verwarmingssysteem.
 6. Budget:
  • Kosten: Bepaal je budget voor de vloer. Sommige patronen en houtsoorten kunnen duurder zijn dan andere, dus het is belangrijk om rekening te houden met de kosten van zowel het materiaal als de installatie en laat het goed uitvoeren.

Zijn parket patronen geschikt in combinatie met vloerverwarming?

Ja, parket patronen zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming mits deze voldoen aan de juiste specificaties. Om te beginnen is het belangrijk dat de gekozen houtsoort voor vloerverwarming geschikt is. Hierna is het zaak om te kijken naar de dikte en opbouw van het materiaal. Zo is een 2-laags parket vloer meer geschikt in combinatie met vloerverwarming dan een Tapis parketvloer. Een 2-laags parketvloer is stabieler doordat deze is opgebouwd uit twee verschillende lagen. Minstens zo belangrijk is het gekozen vloerverwarmingssysteem, er zijn nieuwe systemen op de markt die elkaar rap opvolgen. We raden aan om bij een specialist informatie in te winnen over het systeem en te vragen wat de mogelijkheden zijn in combinatie met parket.

Enthousiast geworden over parket patronen?

Kom bij ons langs in onze showroom aan de Parnasussweg 216 in Amsterdam. We heten je van harte welkom en vertellen je graag meer over de mogelijkheden. In onze showroom hebben we verschillende parket patronen, van onze Custom Made collectie tot bekende merken als Bauwerk en Listone Giordano. Ieder product heeft zo zijn eigen unieke patroon, kom langs en laat je inspireren.

Delen:

Meer blogs

Wat is het verschil tussen een visgraat en een Hongaarse punt?

Massief Parket: Duurzaam & Stijlvol Thuis

Welkom bij ons nieuwste blogartikel, waar we de schijnwerpers richten op een tijdloze keuze voor vloerbedekking – massief parket. Of je nu bezig bent met een nieuwbouwproject, een renovatie overweegt of gewoon je interieur wilt upgraden, massief parket is een uitstekende optie om een vleugje elegantie en warmte aan je huis toe te voegen.

Vloerverwarming op een houten vloer: Alles wat je moet weten

Alles wat je moet weten over vloerverwarming op een houten vloer: praktische tips en adviezen