Visgraat

Visgraat of toch een visgraat elleboog, ken jij het verschil? Lees snel verder en kom meer te weten over de verschillende houtsoorten, zoals parket, formaten en afwerkingen.
Visgraat Oak smoked

Tijdloos

Als het gaat om bekende patroon vloeren is de visgraat een absolute klassieker in het assortiment. Zeg nu zelf, in de wereld van interieurontwerp zijn er maar weinig elementen die zolang meegaan als een visgraat. Sterker nog, er zijn maar weinig producten die zo tijdloos zijn en al zolang bestaan. Is er dan niets verandert? In de basis is er weinig verandert, de vorm en het patroon zijn altijd de constante factor geweest. De aanpassingen vind je terug in de afwerking en bewerking van het hout en bijvoorbeeld de toepasbaarheid op vloerverwarming. Vermoedelijk is de oorsprong van de visgraat te herleiden naar de eind 15e eeuw /begin 16e eeuw. Het is een traditionele vloer die veel gelegd is in statige kastelen en grote landhuizen. In deze eeuw en de daarop volgende eeuwen is het een luxe product die vooral voor de welbedeelde mensen bereikbaar was. Vandaag de dag is de visgraat bereikbaarder dan ooit en zijn er ongekend veel mogelijkheden.

Klassiek, modern en karaktervol

De mogelijkheden met een visgraat zijn eindeloos. Te beginnen met het patroon, naast het bekende visgraat patroon kan je kiezen voor een elleboog visgraat. Bij een elleboog visgraat zijn de planken een kwartslag gedraaid ten opzichte van een visgraat. Bij dit patroon liggen de visgraat planken parallel aan de muur. Naast het patroon is er nog keuze uit verschillende houtsoorten, bewerkingen zoals verouderen, schaven, of bijvoorbeeld een sortering met wat meer noesten en kleurverschillen in het hout. Er kan gekozen worden om de planken te accentueren met een vellingkant of juist een naadloze overgang met een hele strakke afwerking. De vloer kan rondom afgewerkt worden met een band en optionele bies. De vaak zwarte bies wordt gemaakt van Wengé. De bies kan ook gemaakt worden van een andere houtsoort, bijvoorbeeld Maple of eiken hout. De titel zegt het al, een visgraat kan samengesteld worden op de manier zoals jij dat wilt. Klassiek tot modern, van een karaktervolle visgraat parket vloer tot een visgraat die wat rustiger op de achtergrond aanwezig is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom bij ons langs en laat je inspireren!

Projecten met Visgraat

Benieuwd naar wat wij allemaal gelegd hebben? Bekijk ons portfolio en laat je inspireren!

Een visgraat wordt het meest gekozen vanwege het patroon, de tijdloze elegantie en de veelzijdigheid aan mogelijkheden. Andere belangrijke beweeg redenen zijn dat het een duurzame vloer is en door veel mensen gezien wordt als een luxueuze houten of parket vloer. Het patroon van een visgraat is uniek, plankje voor plankje wordt de parketvloer gelegd. Er zijn enorm veel mogelijkheden, het visgraat patroon is vaak bekend maar de elleboog visgraat niet. Wat het verschil is? In tegenstelling tot een visgraat loopt een elleboog parallel aan de muren. De visgraat elleboog is dus een kwartslag gedraaid ten opzichte van een normaal visgraat patroon, benieuwd naar de uitstraling? Bekijk ons portfolio. Beide patronen kunnen gelegd worden met een enkel plankje of als als dubbel /driedubbel plankje. Niet alleen in het patroon is er een ruime keuze, je kan namelijk ook nog kiezen voor allerlei houtsoorten. Denk bijvoorbeeld aan Eiken, Kambala, Basralocus, Noten, Afrormosia, Afzelia of een andere houtsoort. In eiken hout is er de mogelijkheid om een sortering te kiezen met veel noesten of juist alleen maar rechtdradig gezaagd eiken hout. Hiermee stopt het niet, je kan namelijk het formaat naar wens laten aan passen en de vloer laten bewerken om jouw droom vloer te creëren. Zo kan je ervoor kiezen om jouw visgraat te laten verouderen, schuren, schaven, fijn te laten bezagen of hand te schrapen. Iedere vloer is uniek en kan afgewerkt worden met een olie of lak. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom bij ons langs, we laten graag de mogelijkheden zien!

Ja, een visgraat is uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming. Het Vloerenhuis Amsterdam kan eigenlijk alles aanbieden op vloerverwarming, elke maat, afwerking en bewerking is mogelijk in combinatie met vloerverwarming. We hebben een uitgebreid assortiment met diverse merken maar kunnen ook verder gaan middels onze Custom Made parket vloeren. Maak een afspraak of bezoek onze showroom als je in de buurt bent.

De visgraat is haaks gelegd en de planken sluiten in een hoek van 90 graden op elkaar aan. Een hongaarse punt heeft geen hoek van 90 graden, deze wordt in een punt gelegd waarbij de planken worden afgezaagd onder een hoek van 45, 52 of 60 graden. Het is als het ware een visgraat in verstek.

Het leggen van visgraatparket is ambachtelijk vakwerk. Het begint bij de basis, en dat is een vlakke dekvloer. Afhankelijk van de situatie wordt er gekeken hoe we dit het beste kunnen realiseren, vaak wordt dit gedaan middels een laag spaanplaat of het egaliseren van de vloer. Als de constructie vloer vlak is begint het uitmeten, een precieze klus. Het is namelijk heel belangrijk dat de visgraat goed uitgelijnd wordt in de ruimte, slechts het midden pakken van de ruimte is vaak niet voldoende. Er moet verder nagedacht worden, onze parketteurs krijgen en nemen hiervoor de tijd. Nadat de uitlijning perfect is begint het werk, plankje voor plankje wordt de visgraat erin gelegd. Omdat het een patroon vloer is kan deze vloer niet zwevend gelegd worden, deze vloer kan enkel verlijmd en/of gespijkerd worden. Dit type vloer is ook geschikt voor bovenwoningen mits er een geluidsisolerende laag is aangebracht in de constructie vloer. Als dit niet is aangebracht kunnen we dit ook oplossen door met Fermacell te werken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op of kom bij ons langs!

Vraag een offerte aan voor een Visgraat