In deze blog duiken we samen met jou in de wereld van houten vloer onderhoud. Dit onderwerp, houten vloer onderhoud, is veel omvattend daarom pakken we het aan op een systematische manier. Zo beginnen we met een algemene intro over het belang van houten vloer onderhoud. Middels een beschrijving met een aantal handige tips leggen we uit hoe je kan herkennen dat jouw houten vloer onderhoud nodig heeft. Als dit duidelijk is starten we met de uitvoer van het onderhoud, hierin zit onderscheid tussen frequent en periodiek onderhoud. We sluiten de blog af met een aantal handige tips om jouw levensduur te verlengen en een eind conclusie voor een stralende toekomst.
Houten vloer onderhoud: een overzicht
Houten vloeren staan bekend om hun tijdloze schoonheid, karakter en warmte. Iedere vloer is uniek en heeft zo zijn eigenaardige eigenschappen. De meeste houtenvloeren kunnen tientallen jaren meegaan en zijn dus een investering voor langere tijd. Goed onderhoud is van cruciaal belang om te kunnen genieten van deze schoonheid. Bovendien wordt de levensduur eenvoudig verlengt, het gaat dan niet om een kwestie van maanden maar dit kan oplopen tot jaren langer genieten van jouw houten vloer.
Hoe herken ik of mijn houten vloer onderhoud nodig heeft?
Het prille begin, hoe herken je nu of je houten vloer onderhoud nodig heeft? Het lastige is dat je in de eerste jaren niet direct merkt of de vloer onderhoud nodig heeft. Je zou denken, niets aan de hand alleen helaas is dat niet helemaal waar. Het duurt namelijk enige tijd voordat de eerste tekenen van achterstallig onderhoud zich laten zien. In sommige gevallen begint het met wat lichte sporen en kleine vlekjes. De drukker belopen gedeeltes worden bijvoorbeeld steeds minder vol van kleur. De vloer ziet er steeds schraler en droger uit, de vloer begint vaker vlekken te krijgen of er komen steeds meer krassen en strepen in de vloer. Dit zijn indicatoren die aangeven dat de vloer onderhoud nodig heeft.
Hoe langer je wacht hoe meer van dit soort zaken zich zullen laten zien en hoe erger dit soort plekken worden. Indien er grijze plekken, beschadigde plankjes (bol/hol door waterschade) vlekken zijn ontstaan door bijtende middelen raden we je aan om contact op te nemen. Kort samengevat kan je zien of de vloer onderhoud nodig heeft aan onder andere:
- Lichte loop sporen
- Vlekjes die ontstaan
- Schrale, droge en vale kleur
- Plotseling toenemende vlekken en krassen
- Grijze plekken
Tips in het herkennen van houten vloer onderhoud:
- Druk belopen gedeeltes versus minder druk belopen gedeeltes:
Kijk op plekken waar de vloer minder druk belopen is en vergelijk deze met plekken die drukker belopen zijn. Je zal vrij snel zien dat er een verschil is tussen beide gedeeltes, hoe groter het verschil des te groter het belang van degelijk houten vloer onderhoud. - Maak de vloer licht vochtig:
Bij een geoliede parketvloer kan je de vloer licht vochtig maken om te zien wat er gebeurt met de kleur. De foto hieronder laat duidelijk zien dat de vloer onderhoud nodig heeft. We zien aan de rechterzijde een schrale parketvloer die er droog uit ziet. De kleur is bovendien ook behoorlijk vaal geworden. Aan de linkerzijde zien we de kleur die de vloer zou moeten zijn, deze is dus licht vochtig gemaakt en je ziet gelijk dat de vloer weer tot leven komt. - Kijk in het strijklicht:
Bij een gelakte vloer kan je in het strijklicht kijken om te zien of er veel krassen in de lak zitten. Als dit het geval is raden we aan om onderhoud uit te voeren. Krassen zijn indicatoren van slijtage.
Frequent onderhoud versus periodiek onderhoud
In het onderhoud van een houtenvloer zit verschil tussen frequent en periodiek onderhoud. Zo wordt er met frequent wekelijks bedoelt of één maal per twee weken afhankelijk van het gebruik en de vervuiling. Periodiek onderhoud kan jaarlijks zijn of om het jaar, wederom afhankelijk van het gebruik. Hieronder lichten we toe wat we bedoelen met frequent onderhoud en wat de mogelijkheden zijn op het gebied van periodiek onderhoud. Bij Periodiek onderhoud zit er een verschil tussen olie en lak.
Frequent onderhoud: stofzuigen en reinigen
Iedere houten vloer heeft frequent onderhoud nodig, een van de eerste stappen in dit onderhoudsproces is regelmatig stofzuigen of vegen. Vuil en stof kunnen namelijk kleine krasjes veroorzaken, die na verloop van tijd de glans van je vloer kunnen aantasten. Om de parketvloer niet te beschadigen raden we aan om gebruik te maken van een speciaal hulpstuk, de parketborstel. Deze is voor iedere stofzuiger beschikbaar. Stap twee in het onderhoudsproces is om de vloer licht vochtig af te nemen met een PH neutrale vloerzeep. Er zijn diverse vloerzepen in omloop, afhankelijk van het merk van de afwerking (lak of olie) is er een passende zeep. Het gebruik van ‘alles reiniger’ en andere soorten zeep raden we af, deze drogen de vloer vaak uit en zorgen soms voor een onherstelbare schade of zorgen juist voor een vette laag die erop ligt wat er niet mooi uitziet. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.
Periodiek houten vloer onderhoud: lak
In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt is er bij een gelakte houtenvloer wel degelijk onderhoud nodig. De manier waarop verschilt alleen enorm, de gekozen lakafwerking bepaalt namelijk welk onderhoudsadvies passend is. Met lakafwerking doelen we op het afwerken van de vloer met een glanzende lak of een juist ultra matte lak. Hier tussen in zit nog een breed scala aan varianten, van satijn tot zijde glans tot zijde mat. In onderstaande items beschrijven we de twee uiterste, de glanzende lak en de (ultra) matte lak. Heb jij een lak die hier tussen in zit? Neem contact op, we geven je graag een vrijblijvend advies.
Glanzende lak
Bij glanzende lakken wordt er veelal gewerkt met een Polish. Een Polish is als het ware een ‘verdunde’ laklaag die aangebracht wordt op de vloer. Deze Polish laag zorgt ervoor dat de vloer beschermd blijft en eventuele lichte krasjes verdwijnen aan het oppervlak. Daarnaast zorgt de Polish dat er als het ware een dunne ‘film-laag’ op het oppervlak ontstaat. Deze laag zorgt voor een goede bescherming. Binnen het Polish assortiment zijn er nog kleine verschillen, zo is er een glanzende polish voor een glanzend effect. Er is ook Polish beschikbaar met een matte afwerking, hou er wel rekening mee dat deze alsnog een lichte glans aanbrengt. Het aanbrengen van Polish is eenvoudig en goed uit te voeren door jezelf. Wil je het efficiënt aanpakken dan raden we aan om een Polish verdeler aan te schaffen, dit hulpmiddel maakt het een stuk eenvoudiger. Voordat je de polish aanbrengt is het verstandig om het parketoppervlak te ontvetten met een geschikte intensief reiniger of ontvetter. Nadat het oppervlak droog is kan de polish aangebracht worden. De vloer ziet er daarna weer hernieuwd uit!
Matte lak
De matte lakken, zoals BONA RAW of Skylt hebben een ander onderhoudsadvies. In tegenstelling tot bovengenoemde lakken hebben deze ultra matte lakken geen polish nodig. De polish haalt het matte effect van de lak weg en maakt deze weer glanzend. Dit is vaak niet gewenst dus is in principe regelmatig stofzuigen en dweilen voldoende. Om de levensduur van de lak te verlengen adviseert het Vloerenhuis om na 2 á 3 jaar een extra lak laag aan te laten brengen.
De meeste lakken worden in drie lagen aangebracht, er komt dus als het ware een vierde lak laag op te liggen. We raden wel aan om dit door een professional uit te laten voeren omdat het een specialistische klus is. Dit onderhoud voeren wij regelmatig uit voor onze klanten, we trillen de vloer dan licht op om de bovenste lak laag ‘ruwer’ te maken. Het opruwen zorgt ervoor dat de nieuwe extra laklaag goed hecht, de vloer ziet er hierna weer als nieuw uit en kan jaren lang mee! Let op dat je niet te laat bent want met het opruwen blijven eventuele vlekken of loopsporen in de vloer zitten.
Periodiek houten vloer onderhoud: olie
Een geoliede parketvloer heeft jaarlijks onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de vloer goed gevoed blijft. Als de vloer nieuw gelegd wordt is deze voorzien van een zogenoemde basisolie. Deze basisolie trekt in de poriën van het hout en zorgt ervoor dat er tot zekere hoogte een vuil & vlek bestendige laag ontstaat. Na verloop van tijd droogt de vloer een klein beetje uit en gaan de poriën van het hout steeds wijder open staan. Een gevolg is dat de vloer ontvankelijker wordt voor vuil en vlekken.
Om ervoor te zorgen dat de vloer in goede staat blijft is jaarlijks onderhoud aan te raden middels onderhoudsolie. We adviseren om drukker belopen gedeeltes eventueel vaker te behandelen, zoals bijvoorbeeld in de keuken en gangpaden. Bij sterk vervuilde parketvloeren raden we altijd aan om met een intensief reiniger aan de slag te gaan. Deze intensief reiniger ontvet het oppervlak en reinigt diep in de poriën van het hout. Het aanbrengen van onderhoudsolie zorgt ervoor dat de poriën van het hout weer gevoed worden. Bovendien krijgt de vloer een warme gloed over zich heen waardoor deze weer vol van kleur is en blijft voor langere periode. De vloer ziet er daarna weer een stuk beter uit!
Houten vloer onderhoud: professionele hulp
Bij een geoliede parketvloer kan je van Vloerenhuis verwachten dat we professionele hulp bieden in de uitvoer van onderhoudswerkzaamheden. Regelmatig reinigen en onderhouden wij geoliede parketvloeren. Dit doen we door de vloer eerst machinaal te reinigen met een intensief reiniger. Dit zorgt ervoor dat de parketvloer tot diep in de poriën wordt gereinigd en ontvet. Hierna brengen we de onderhoudsolie machinaal aan voor een mooi en egaal resultaat. Bij en gelakte parketvloer kan je het Vloerenhuis niet inschakelen voor het aanbrengen van Polish. Wel kunnen we de hierboven omschreven behandeling uitvoeren; optrillen en de vloer voorzien van een extra laklaag. Deze extra laklaag zorgt ervoor dat de vloer weer jaren mee kan en goed beschermd is in het dagelijks gebruik. Meer weten? Lees snel verder op onze renovatie pagina en kom meer te weten over het renoveren van houten vloeren: Renovatie – Vloerenhuis Amsterdam.
Het verlengen van de levensduur
Goed onderhoud draagt dus bij aan een langere levensduur alleen dat is niet het enige. Minstens zo belangrijk is een goed hydratatie & temperatuur beheersing en het gebruik van vilt onder meubels.
- Hydratatie en temperatuur beheersing:
Hout is gevoelig voor schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis op een optimaal niveau blijft om krimpen of uitzetten van het hout te voorkomen. Het is belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in de kamer goed in de gaten te houden. Deze behoort gemiddeld tussen de 50 en 65% te zijn. Met name in de winter kan de lucht erg droog zijn, dit is niet goed voor de conditie van uw houten vloer. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op het juiste peil blijft. In onze showroom is een uitgebreid assortiment verkrijgbaar en kunt u zich laten voorlichten over de juiste keuze in uw woonsituatie. Daarnaast is het verstandig om de kamertemperatuur stabiel te houden, om onnodige stress op het hout te vermijden. Meer weten over dit onderwerp? Lees er meer over op deze pagina, zie ‘Luchtbevochtigers’. - Het gebruik van vilt:
Het gebruik van vilt is cruciaal om te voorkomen dat er onnodig krassen in uw parketvloer ontstaan. Vilt is bij ons te koop in diverse soorten en maten, elk geschikt voor hun eigen gebruiksdoel. Voor piano’s vleugels of meubelstukken waar wieltjes onder zitten, zijn er piano schotels te koop. Voor speciale meubelen hebben we leveranciers die ons uitkomst kunnen bieden, neem contact op voor meer informatie. - Het gebruik van indoor en outdoor deurmatten:
Een goede entree situatie is belangrijk voor de levensduur van jouw houten vloer. Een deurmat zorgt ervoor dat vuil en vocht niet onnodig op de vloer komen. De vloer wordt dus als het ware beter beschermd en dus komt een deurmat ten goede aan de levensduur. Een deurmat kan zowel indoor als outdoor toegepast worden. Idealiter ligt er buiten een borstel mat die ervoor zorgt dat al het vuil zoals zand en gruis van de schoenen verdwijnt. Bij binnenkomst ligt er een vocht opnemende mat die de schoenen droog maakt.
Niet in alle woonsituaties is het mogelijk om buiten een deurmat te plaatsen, denk aan bijvoorbeeld de Amsterdamse grachten of het wonen in een appartement. Juist ook bij deze situaties is er een geschikte deurmat om de levensduur van jouw houten vloer optimaal te benutten. Lees er meer over op deze pagina: Enteematten.
Houten vloer onderhoud: conclusie
Wie wil er nu niet een stralende toekomst voor zijn houten vloer? Iedereen wel, kort samengevat hebben we met elkaar geconcludeerd dat onderhoud noodzakelijk is. Houten vloer onderhoud begint met frequent onderhoud, stofzuigen en licht vochtig dweilen. Het periodiek houten vloer onderhoud is afhankelijk van de gekozen afwerking. Bij een geoliede parketvloer ieder jaar en bij lak in principe ook tenzij er gebruik is gemaakt van een ultra matte lak. Het Vloerenhuis kan ingeschakeld worden voor jouw houten vloer onderhoud, dit geldt dan voor geoliede parketvloeren of gelakte parketvloeren waar een extra laklaag aangebracht moet gaan worden. Als laatste zijn er nog een aantal handige tips om de levensduur te verlengen, denk aan een goede hydratatie & temperatuur beheersing, het gebruik van vilt en een goede entree situatie middels de juiste deurmat.
Heb je vragen over jouw houten vloer onderhoud? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies, ons team staat voor je klaar!