Renovatie patroonvloer: een ambachtelijk meesterwerk!

Het renoveren van parketvloeren is een echt specialisme. In dit geval kunnen we rustig een dikke streep onder specialisme zetten omdat dit wel een hele speciale patroonvloer is. Bij dit project kwam deze antieke parketvloer tijdens renovatiewerkzaamheden tevoorschijn. Het is een parel en in deze blog nemen we jou graag mee in ons vak.

De ontdekking

Aannemersbedrijf Leguit & Roos, gespecialiseerd in dit soort projecten, is in opdracht van hun klant een prachtig grachtenpand in Amsterdam aan het renoveren. Het pand is een tijd lang gebruikt als kantoor en is niet meer in de staat waarin het vroeger verkeerde. Tijdens het verwijderen van diverse vloeren kwam deze antieke parel tevoorschijn. We vermoeden dat deze tapis vloer in 1850 is gelegd. Toen de opdrachtgever de vloer zag, waren ze opslag verliefd en moest er alles aan gedaan worden om deze vloer in ere te herstellen. Onze parketteurs waren net zo enthousiast en niet veel later zijn we aan de slag gegaan.

Stap 1: het achterhalen van de gebruikte materialen

Onder een laag bouwstof kwam dit prachtige patroon tevoorschijn, één van de zaken die ons gelijk opviel was het kleurverschil in het hout. Dit duidde op het gebruik van bijzondere houtsoorten. Om te beginnen is het overgrote deel van de vloer voorzien van eiken hout. De ster bestaat uit twee houtsoorten die doorloopt in een lijn (bies) die over de gehele vloer zichtbaar is. Het Houtvademecum biedt vaak uitkomst en al snel herkende we de tweede houtsoort: Purperhart. De derde houtsoort deed veel denken aan Palissander maar het bleek Padoek. Iets wat je niet elke dag tegenkomt, met dank aan ons uitgebreide netwerk hebben we dit weten te herkennen.

Stap 2: aanvang reparatie werkzaamheden ondervloer & vloer

De reparatie werkzaamheden zijn gestart met het verwijderen van het houtmagnesiet. Sommige delen in de houten vloer waren volgestort met dit materiaal. De grote grijze vlakken werden kaal gekrabd tot de houten balklaag zichtbaar werd.

Nadat het houtmagnesiet was verwijderd begonnen we met uiterste precisie de oude delen te verwijderen. De plankjes die nog goed waren hebben we uiteraard hergebruikt in de houten vloer om kleurverschillen te minimaliseren. Het verwijderen hebben we ook gedaan om een mooie aansluiting te kunnen maken met het nieuwe gedeelte. Hierna hebben we de oude houten balklaag geschuurd en uitgevlakt zodat er een nieuwe vloer gelegd kon worden.

Terwijl de bovenstaande werkzaamheden in volle gang waren zijn we gelijktijdig gestart met het licht opschuren van de vloer in de ruimte. We stuitte toen op een deel wat er vermoedelijk later in is gemaakt en met de hand geschilderd is. Helaas hebben we hier geen foto’s van maar je ziet wel duidelijk dat er een paar delen in liggen die niet corresponderen met de andere vormen…

Stap 3: leggen van de vloer

Nu de meeste herstel werkzaamheden aan de ondervloer achter de rug waren begonnen we met het herstellen van dit bijzondere patroon. Dit begon met het zaagwerk en het inventariseren van het materiaal.

Al vrij snel is het gedeelte bij de openhaard hersteld met oude delen uit de vloer die we uit de bestaande vloer hebben gehaald. Dit hebben we gedaan om de overgangen zo natuurlijk mogelijk te maken en te voorkomen dat er teveel kleurverschil ontstaat tussen de bestaande en nieuwe delen.

De band en bies die rondom de vloer ligt was ook in behoorlijk slechte staat op sommige delen. Onze parketteurs zijn hieronder bezig om elk deeltje na te maken en de de bies terug te leggen. Het bijzondere vlecht patroon is keurig hersteld, elk deeltje wat je ziet is met de hand uitgezaagd en terug geplaatst. Het is een echt kunstwerk!

Na enige tijd waren alle delen netjes hersteld en opgevuld met deels nieuwe vloer en deels bestaande vloer. Hieronder zie je een aantal foto’s van de herstelde delen. Je herkent sommige delen bijna niet terug.

Stap 4: schuren, voegen en polijsten

In de laatste fase beginnen we met het schuren van de gehele parketvloer. De bestaande vloer was flink vervuild en er zaten flinke hoogte verschillen in de vloer. Na de schuurwerkzaamheden gebruiken we de schuurstof om de kiertjes op te vullen tussen de plankjes. Hierdoor ontstaat er een vlakke en strak afgewerkte vloer die klaar is om behandeld te worden met olie.

Stap 5: behandelen van de parketvloer

Met de behandeling van de parketvloer breekt nu echt de laatste fase aan van dit project. Om ervoor te zorgen dat de kleurverschillen tussen het nieuwe en bestaande eiken minimaal zijn hebben we gebruik gemaakt van een verouderingsvloeistof.

Het nieuwe Eiken is namelijk nog te netjes en hieronder zie je duidelijk een verschil tussen de nieuwe deeltjes en de oude delen. De reden dat er kleurverschil is tussen bestaand en nieuw hout heeft te maken met het feit dat de bestaande vloer al jarenlang is blootgesteld aan oxidatie, lucht, zonlicht, vochtigheid en het dagelijks gebruik. Dit resulteert in een natuurlijke veroudering van het hout. Hierdoor zie je dus ook dat de vloerdeeltjes donkerder en rijker van kleur zijn. Om dit kleurverschil te minimaliseren hebben we de nieuwe delen behandeld met verouderingsvloeistof.

De laatste stap van het proces is het behandelen van de eiken patroonvloer met een olie. Bij deze laatste stappen hebben we een paar foto’s gemaakt waarop de vloer weer volledig hersteld is. We zijn heel benieuwd naar het eind resultaat wanneer ook alle wanden volledig hersteld zijn. Binnenkort gaan we hier nogmaals langs om een blik te werpen op dit kunstwerk. Hopelijk kunnen we deze blog dan aanvullen met nieuwe foto’s van het eind resultaat.

Ons team en de opdrachtgevers zijn enorm blij met het eindresultaat. De patroonvloer is in ere hersteld en het tapis parket kan er weer jaren tegen aan!

Op zoek naar een partner voor jouw renovatie project?

Neem contact met ons op of vraag een offerte aan voor meer informatie.

Delen:

Meer blogs

Wij zijn klaar voor de toekomst met de nieuwe ID. Buzz bedrijfswagens

Vetvlek uit houten vloer houten vloer verwijderen, wat te doen?

VT Wonen & designbeurs X Vloerenhuis Amsterdam