Plankenvloeren

Een plankenvloer is een tijdloze parketvloer die altijd populair is geweest met eindeloos veel mogelijkheden, denk aan: de houtsoort, breedtes, lengtes, behandelingen zoals bijvoorbeeld roken of verouderen. Kom meer te weten en ontdek jouw droomvloer!
Planken vloer Eiken gerookt

Tijdloze plankenvloeren

Sinds de middeleeuwen zijn er al plankenvloeren gelegd en doorgaans waren deze van eiken hout. De vloerdelen lieten ze in die tijd onbehandeld of werden bewerkt met was, zeep, hars, lijnolie of een combinatie daarvan. In Nederland is bekend dat de parketvloeren voorkomen vanaf de 17de eeuw, dit is voornamelijk in huizen en kastelen. Het waren toentertijd massieve planken of patronen. Vandaag de dag werken we nog steeds met planken vloeren en is eiken de meest voorkomende houtsoort.

Ontwikkeling plankenvloeren

De afgelopen jaren is er natuurlijk veel verandert, belangrijke oorzaken van deze veranderingen zijn: de opkomst van vloerverwarming en de wens van de consument om minder kieren te krijgen. Hierdoor zijn er ook alternatieven op de markt gekomen die stabieler zijn en minder gevoelig voor temperatuur wisselingen. Zo zijn er 2-laags vloeren, lamelparket of een systeemplank. Deze plankenvloeren zijn dunner en hebben een toplaag variërend van 2,5mm tot 6 mm. De kwaliteit komt ten goede aan het ‘nieuwe’ systeem wat een begrip is geworden in de markt.

Projecten met Plankenvloeren

Benieuwd naar de uitstraling van plankenvloeren? Bekijk ons portfolio en laat je inspireren!

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een plankenvloer, van esthetisch tot praktisch. De uitstraling van plankenvloeren wordt vaak gekenmerkt door de rust en eenheid die het creëert in een ruimte. Je haalt als het ware de natuur in huis, de planken vertellen hun verhaal door de zichtbare tekening in het hout. Soms wordt dit natuurlijke effect versterkt door bijvoorbeeld grote noesten of een bepaalde bewerking van het hout. Een andere reden om te kiezen voor plankenvloeren is het maatwerk dat mogelijk is. De planken zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende lengtes & breedtes. Naast het formaat is het mogelijk om de plankenvloer in verschillende houtsoorten en eventuele sorteringen te krijgen. Meer karakter toevoegen? Geen probleem, we kunnen de planken laten bewerken op een speciale manier. Zo is het mogelijk om de parketplanken fijn te laten bezagen, te borstelen en/of hand te schrapen.

De praktische redenen voor het kiezen van een planken vloer vind je terug in de levensduur en de brede toepasbaarheid. De houten vloeren hebben vaak een lange levensduur, er zijn zelfs planken vloeren die een leven lang mee gaan. Door de houten vloer goed te onderhouden kan dit soms zelfs nog verlengd worden. Een ander groot voordeel is dat de vloer geschuurd kan worden. Na het schuren is er de mogelijkheid om de kleur aan te passen waardoor er weer een andere uitstraling ontstaat in je interieur. Hiermee zijn de houten planken vloeren enorm duurzaam en tijdloos. Als laatste kan een plankenvloer gelegd worden in elke situatie. Denk aan een woonsituatie met onderburen, vloerverwarming of bijvoorbeeld een oude houten bouwvloer.  Elke situatie is anders en zo ook elke planken vloer. Kom bij ons langs en ontdek de mogelijkheden.

Ja, plankenvloeren zijn geschikt op vloerverwarming als het een 2-laags of lamelparket is met een toplaag van eikenhout of een andere geschikte houtsoort. Massieve planken raden wij af omdat deze planken minder stabiel  zijn in combinatie met vloerverwarming. Het is uiteraard wel mogelijk als het gewenst is, Vloerenhuis adviseert om massieve plankenvloeren dan rechtstreeks te verlijmen.

Er zijn maar liefs 15 verschillende houtsoorten leverbaar voor plankenvloeren, namelijk: Afrormosia, Afzelia doussié, Amerikaans Noten, Douglas, Eiken, Es, Guatambu Jatoba, Kambala, Maple, Merbau, Olm, Purple Heart, Sucupira, Teak en Wengé. Iedere houtsoort is verkrijgbaar in verschillende breedtes, diktes en sorteringen (bij eikenhout). Zit jouw houtsoort er niet tussen? Neem contact op we zoeken het graag voor je uit.

Plankenvloeren kunnen op bijna elke ondergrond gelegd worden. De reden: een plankenvloer is geschikt voor een zwevende installatie of een verlijmde installatie.

Bij een zwevende installatie wordt er altijd eerst een ondervloer gelegd (indien nodig, geluiddempend). Het is belangrijk dat de basis vloer, oftewel, constructie vloer, enigszins vlak is. Hoogte verschillen zijn toegestaan maar mogen niet dermate afwijken dat er beweging mogelijk is in de plank. Door het zwevend leggen van een planken vloer kan deze ook gelegd worden in een woonsituatie met beneden buren. Er wordt dan gebruik gemaakt van een geluid reducerende ondervloer (-10dB). Bij een zwevende planken vloer verlijmen we deze alleen in de mes- en groef van de plank zodat de vloer strak tegen elkaar blijft liggen.

Bij een verlijmde installatie worden plankenvloeren rechtstreeks op de aanwezige dekvloer geplaatst. Het is belangrijker dat de dekvloer vlak is. Afhankelijk van de situatie is het soms nodig om eerst te egaliseren en/of een laag spaanplaat aan te brengen waarna de planken hier rechtstreeks op verlijmd worden. Het verlijmen van planken wordt gedaan als er vloerverwarming aanwezig is of vanwege de uitstraling. Bij een verlijmde planken vloer hoeven we niet met afdeklijsten te werken en kunnen we de vloer strakker leggen. Hierbij kan je denken aan het leggen van de vloer rondom een pilaar, langs een kozijn en/of de aansluiting met een gietvloer.

Vraag een offerte aan voor een Plankenvloeren