Eikenhouten vloer

Jouw interieur naar een hoger niveau tillen? Ontdek de tijdloze elegantie van een eikenhouten vloer en ervaar warmte, karakter en stijl! Een eikenhouten vloer is en duurzame oplossing en kent vele voordelen.

Eikenhouten vloer: de tijdloze keuze voor jouw interieur

Eikenhouten vloeren worden al eeuwenlang toegepast en genieten al lange tijd van populariteit vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en de niet te evenaren uitstraling. Als we terug gaan naar de Middeleeuwen werd dit type vloeren met name gebruikt in kastelen, landhuizen en andere prestigieuze gebouwen. In de afgelopen eeuwen is er enorm veel gebeurt op het gebied van patronen, kleuren en bewerkingsmogelijkheden (roken, verouderen, etc.). De natuurlijke eigenschappen van eiken biedt een ontelbaar aantal mogelijkheden van toepassing tot afwerking. De brede inzetbaarheid resulteert erin dat een Eikenhouten vloer in ieder interieur een thuis vindt. Sterker nog, een eikenhouten vloer vormt de basis van jouw interieur. Niet voor niets is het dan ook een favoriete keuze van vele mensen, er gaat simpelweg niets boven een eikenhouten vloer.

Een duurzame keuze: een eikenhouten vloer

Een eikenhouten vloer is een duurzame keuze. Duurzaamheid, een hot-topic vandaag de dag, kent vele invalshoeken. In deze context bedoelen we duurzaamheid in gebruik, investering en de allerbelangrijkste: een milieu vriendelijke keuze (bij gebruik van gecertificeerd hout). In het gebruik is eiken duurzaam omdat het bekend staat om zijn hardheid en stevigheid waardoor de vloer bestand is tegen dagelijks gebruik en slijtage. Daarbovenop komt nog dat een eikenhouten vloer lang mee gaat en daardoor een duurzame investering is. In kader van het milieu is een eikenhouten vloer een ‘bio-based’ (van natuurlijke materialen gemaakt) product. Dit is in tegenstelling tot vele imitatie vloeren die ‘petrobased’ zijn zoals PVC, vinly etc. Wederom gaat er niets boven een eikenhouten vloer.

Voorbeelden van eikenhouten vloeren

Bekijk onze portofolio en laat je inspireren door de eikenhouten vloer.

FAQ

De esthetische voordelen van een eiken houten vloer zijn de eindeloze mogelijkheden in stijl en toepassing.

Iedere vloer is uniek door de uitstraling. Een eiken houten vloer is beschikbaar in diverse sorteringen en afmetingen. Zo is er de keuze uit planken met meer noesten, voor een landelijk en natuurlijk gevoel of juist een sortering met geen noesten. De afmeting van de plank kan naar wens bepaalt worden net als de bewerking en behandeling. Zo is er de keuze uit verouderen, fijn bezagen, hand geschraapt, geschaafd en/of geschuurd. De behandeling die gekozen kan worden is een olie of lak. Soms worden eiken houten vloeren nog gerookt en/of gebeitst om tot een unieke kleur te komen.

De toepassing van een eiken houten vloer is eindeloos. Iedere interieurstijl kan aansluiting vinden met dit materiaal. Zo kan je kiezen voor verschillende patronen, denk aan: visgraat, Hongaarse punt, rechte planken, stroken of een bijzondere patroon vloer. Ben je op zoek naar echt iets unieks? Dan biedt wellicht Bauwerk of Listone Giordano uitkomst met hun bijzondere patroon vloeren.

Estetisch gezien is het prettig om naar een eiken houten vloer te kijken. Iedere deel verteld een uniek verhaal van de boom, geen één plank is hetzelfde; het is een echt natuurproduct.

Een eiken houten vloer kent vele ‘praktische’ voordelen. Om te beginnen is eiken hout bestand tegen dagelijks gebruik. Eiken hout staat bekend om zijn hardheid en dichtheid. Of het nu gaat om spelende kinderen, huisdieren of frequente bezoekers, een eiken houten vloer blijft jarenlang mooi en verteld een verhaal van de bewoners. Een ander praktisch voordeel is de mogelijkheid om de vloer te laten schuren en behandelen na een aantal jaar. Het voordeel is dat de vloer weer als nieuw wordt. Een leuke bijkomstigheid aan deze behandeling is dat er de mogelijkheid is om de vloer in een andere kleur te laten behandelen. Dit kan in de vorm van olie of lak zijn. Bij een uitbouw kan de bestaande eiken houten vloer eenvoudig verlengd worden zodat er één geheel gecreëerd wordt met de rest van de ruimtes. Als er schade aan je vloer ontstaat is het altijd vervelend. Een voordeel van hout is dat je het altijd wel kan repareren. 

Er zijn verschillende patroonopties beschikbaar voor het leggen van eikenhouten vloeren, waaronder:

  1. Visgraatpatroon: Dit klassieke patroon, waarbij de eikenhouten planken in een visgraatvorm worden gelegd, creëert een elegante en verfijnde uitstraling die perfect is voor zowel traditionele als moderne interieurs.

  2. Hongaarse punt: Bij dit patroon worden de eikenhouten planken in een hoek van 45 graden gelegd, waardoor een opvallend en dynamisch patroon ontstaat dat diepte en textuur toevoegt aan de vloer. Dit verschilt weer ten opzichte van een visgraat.

  3. Rechte planken: Het leggen van eikenhouten planken in rechte rijen is een traditionele en populaire optie die een strak en tijdloos uiterlijk creëert dat goed past bij verschillende interieurstijlen.

  4. Verspringend patroon: Bij dit patroon worden de eikenhouten planken op willekeurige wijze gelegd, waardoor een speels en modern effect ontstaat dat de aandacht trekt en de ruimte visueel interessanter maakt.

Elk van deze patroonopties biedt een unieke uitstraling en kan worden aangepast aan de specifieke esthetiek en lay-out van de ruimte.

Ja, het is mogelijk om een eiken houten vloer op vloerverwarming te leggen. Niet elk vloerverwarmingssysteem is geschikt, neem contact op voor meer informatie.

Een afspraak kan eenvoudig gemaakt worden via onze website of door telefonisch contact op te nemen. Geen afspraak gemaakt? Geen probleem, we heten je van harte welkom in onze showroom.

Tijdens de afspraak gaan we samen ontdekken welke eikenhouten vloer past bij jouw interieur. Het patroon, kleur en uitstraling zijn naar wens samen te stellen. We hebben in onze showroom een breed scala aan mogelijkheden waardoor je een goede indruk kan op doen van de mogelijkheden. 

Op zoek naar een eikenhouten vloer ?

Neem contact op of vraag een offerte aan voor persoonlijk advies, kostenindicatie en inschatting van de benodigde werkdagen.